Varför är datadriven rekrytering framtiden?

När man hör ordet ”datadriven” kan man kanske tänka på någon som sitter med nerdragna rullgardiner och tittar på siffror och diagram hela dagarna. Men sanningen är att datadriven rekrytering är något som kan vara till nytta för alla, oavsett om man är en teknikfreak eller inte.

Många som har hållit i en rekryteringsprocess har säker erfarit hur känslorna tagit överhanden. Kandidaten som sedan kanske visade sig inte leva upp till förväntningarna kändes så bra. Det kändes så rätt med en kandidat så man avvaktade med att träffa några fler kandidater, varpå denna toppkandidat sedermera hoppar av och man får börja från ruta ett istället. Det kanske känns som att man hela tiden är runt hörnet att lyckas signa med den där drömprofilen med den högt eftertraktade tekniska kompetensen, men det finns en flaskhals precis i slutet av processen vilket gör att de ständigt hoppar av.

Även om känslor är ett otroligt kraftfullt verktyg och drivkraft för oss människor i många lägen, så är de inte alltid våra bästa guider till ett bra beslutsfattande. Därför vill vi jobba med data. Som ett betydligt mer objektivt mått, ska data snarare än känslorna guida oss hela vägen från planering, utförande samt utvärdering av en rekryteringsprocess.

Så oavsett om du sitter med rullgardinerna nerdragna eller uppdragna, underskatta inte kraften i att låta dig guidas av datan i dina beslut. Känslor ses ofta som något som gör oss mänskliga och ingenting någon skulle vilja vara utan, men just i detta fall är det ett bra läge att försöka, bara tillfälligt, lägga dem åt sidan. Vill du veta mer om hur man kan använda sig av data i sina rekryteringsprocesser?

Tveka inte att nå ut till oss!

Ni kan antingen maila hello@wrknest.se oss eller besöka våra kontor i Stockholm (Medborgarplatsen) eller Göteborg (Kungsportsavenyn)

Skrivet av vår Head of Operations, Jonathan Söderling

www.wrknest.se