Så ökar du dina chanser att landa drömjobbet – skicka en spontanansökan
På dagens arbetsmarknad är konkurrensen om de mest attraktiva jobben stenhård. Många kvalificerade och kompetenta kandidater kämpar om samma tjänster, vilket kan göra det svårt att sticka ut. Här är några tips på hur du kan öka dina chanser genom att skicka en spontanansökan till ett företag som ännu inte annonserat ut en specifik tjänst.
Varför skicka en spontanansökan?
Att drömma om det perfekta jobbet är vanligt. Det kan handla om en specifik roll eller ett företag du verkligen vill arbeta för. Att vänta på att rätt öppning ska dyka upp kan vara frustrerande, och inte alla företag annonserar ut alla sina lediga tjänster. Genom att skicka en spontanansökan tar du ett proaktivt steg mot att komma in på ditt drömföretag. Din ansökan finns redan i deras system när de börjar rekrytera, vilket ger dig ett försprång. Dessutom ökar dina chanser att bli sedd när det inte är en hektisk rekryteringsperiod.
En spontanansökan visar att du är ambitiös, initiativrik, nyfiken och beslutsam – egenskaper som uppskattas av alla arbetsgivare. Men hur skriver man en effektiv spontanansökan?
Så skriver du en spontanansökan
Din spontanansökan bör innehålla tre delar: ett introduktionsmail, ett uppdaterat CV och ett personligt brev. Se till att varje del fokuserar på olika aspekter av vad arbetsgivaren söker. I mailet förklarar du varför du kontaktar dem, i CV
lyfter du fram dina erfarenheter och i det personliga brevet visar du din motivation och vad du kan bidra med till företaget.
Precis som i alla jobbansökningar bör ditt CV anpassas för det aktuella företaget. Utgå från de kvalifikationer och färdigheter som företaget värdesätter och visa varför just du skulle passa in i deras organisation.
Gör din research
Det kanske viktigaste tipset är att göra din hemläxa. Lär dig så mycket som möjligt om företaget, dess position på marknaden, deras förväntningar på medarbetare samt deras värderingar och visioner. Mycket av denna information hittar du på företagets hemsida och sociala medier. Om du känner någon som jobbar på företaget kan även de vara en bra källa till värdefull information.
Så skriver du det personliga brevet till en spontanansökan
Att skriva ett personligt brev till en spontanansökan kräver att du säljer in dig själv på ett övertygande sätt och visar hur du kan vara en tillgång för företaget baserat på din research.
- Första stycket: Här förklarar du kortfattat varför du skriver till dem. Om du känner någon inom organisationen eller har fått tips om att de kanske rekryterar, nämn det här!
- Andra stycket: Visa vad du har lärt dig om organisationen genom din research. Förstå deras mål och värderingar.
- Tredje stycket: Lyft fram dina färdigheter och beskriv hur dina erfarenheter kan komma till nytta i deras organisation.
- Fjärde stycket: Beskriv mer utförligt vad du kan tillföra och lyft fram meriter som stärker din ansökan.
- Femte stycket: Avsluta med en uppmaning, till exempel om möjlighet att träffas för en intervju eller ett informellt samtal. Var positiv utan att låta krävande, till exempel: ”Jag ser fram emot att höra från er snart.”
Med ett intressant CV, ett trevligt och inbjudande mail samt ett övertygande personligt brev ökar du dina chanser att bli kontaktad för en intervju eller ett samtal. Under tiden du väntar på svar, kolla in våra lediga jobb, registrera ditt CV i vår databas eller läs fler av våra karriärtips.
För mer inspiration och karriärråd, besök vår hemsida och följ oss på våra sociala medier.
Vill du veta mer om hur vi på Wrknest kan hjälpa dig att landa ditt drömjobb? Kontakta oss idag!