Att Salta Kompetensen

Även om vi på Wrknest inte hävdar oss vara experter inom området matlagning, kan vi nog med säkerhet konstatera att en liten mängd salt i matlagningen kan göra otroligt mycket för smakupplevelsen. Detta inte bara för just sältan, utan även för att det hjälper till att höja andra smaker.

Liknelsen mellan matlagning och upskilling i arbetslivet är större än vad vi kanske dagligen går runt och tänker på. Väljer man de bästa basingredienserna (motsvarande personliga egenskaper, potential och motivation) och kryddar på rätt sätt, så får man ofta ett väldigt positivt utfall.

Så, låt säga att du har väldigt fina basingredienser. Hur mycket ska man krydda då? Det beror så klart på, men i många fall behöver man inte krydda varken för mycket eller allt på en gång. Som sagt, lite salt här och där, så gifter sig det övriga väldigt bra. Kompetensutveckling behöver alltså inte alltid vara en så stor grej, utan man kan med relativt små medel skapa stora resultat som gynnar alla inblandade parter.

Denna metodik har vi bland annat följt i vårt samarbete med ett ledande försäkringsbolag för kompetensförsörjning inom DevOps. Vi var överens om att utöver rätt utbildningsbakgrund så är det som kommer ge långsiktigt värde för vår kund de personliga egenskaperna, potential och motivation. Vi letade rätt på de bästa talangerna som checkade dessa boxar direkt från skolan och gjorde tillsammans en analys på vad det fanns för eventuella luckor i deras kompetens kopplat till företagets verksamhet. Vi identifierade ett system som inte var en del av kandidaternas utbildning och som var relativt specifikt för vår kunds tekniska miljö, varpå vi hittade en samarbetspartner som tillhandahåller e-learnings på on demand-basis som hade utbildning i just detta system i sin produktportfölj. Det var viktigt för oss att utbildningen skulle vara just on demand, så att konsulterna kunde planera in dessa timmar löpande när det passade under arbetsdagarna. Dock kom vi överens om att utbildningen skulle vara slutförd inom en tidsperiod på två veckor för att sätta ett tydligt mål.

Karaktären på utbildningen var en blandning mellan föreläsande moment över video, samt mer interaktiva moment, vilket är en blandning som gynnar de flestas lärande. Att de dessutom satt i en miljö där de på daglig basis praktiserade detta system på hjälpte naturligtvis till att få en väldigt snabb inlärningskurva.

Här är ett citat från en av våra konsulter:

”För mig var utbildningen väldigt bra! Jag tror att det hjälpte mig mer att förstå systemets både grundläggande och avancerade principer samt hur man använder det rent praktiskt.  Jag tyckte vidare att det var väldigt intressant och jag tror att lärde mig väldigt mycket och att det kommer hjälpa mig mycket att jobba hos kunden! Jag kommer att upprepa några av videorna en annan dag för att kunna gå djupare och kanske då tar certifieringen som erbjuds av plattformen. Tack så mycket för möjligheten att få denna utbildning, jag är säker på att det gav mycket värde! ”

Vad hette mjukvaran som dessa talanger upskillades i då? Salt förstås!    

Vill du höra mer kring kompetensutveckling och få höra hur vi skulle kunna upskilla er nästa medarbetare, så trycka här.

WRKNEST - Bemanning Rekrytering Upskilling