WRKNEST - Young Professionals

Exit-intervjuer 💗 kompetensförsörjning

En Exit-intervju Ă€r en strukturerad intervju med en medarbetare som av nĂ„gon anledning kommer att lĂ€mna företaget. Syftet med en sĂ„dan intervju Ă€r bĂ„de för arbetsgivaren att samla in information om hur denne kan utvecklas som arbetsgivare framĂ„t, men Ă€ven för arbetstagaren att fĂ„ chansen att utförligt ge sin bild om hur den upplevt bĂ„de positiva och negativa sidor av sin anstĂ€llning. Även om en Exit-intervju kan tyckas komma sent, dĂ„ arbetsgivaren troligtvis inte har chansen att skapa nĂ„gon förĂ€ndring som gör att medarbetaren stannar, bör den ses som en strategisk Ă„tgĂ€rd.

Förutom de uppenbara syftena som nÀmnts ovan, spelar Exit-intervjuer ocksÄ en viktig roll nÀr det gÀller rekrytering och kompetensförsörjning. De insikter som erhÄlls genom att förstÄ ett anstÀllts perspektiv kring bÄde sin anstÀllning och anledningen till att denne byter arbetsgivare, kan anvÀndas i framtida rekryteringsprocesser. Detta genom att en arbetsgivare kan bli mer specifik nÀr den anpassar sin arbetsplats för att passa majoriteten av den önskade mÄlgruppen, men ocksÄ för att belysa specifika vad som sticker ut just för denna arbetsplats, för att attrahera de mest eftersökta kandidaterna.

HÀr Àr nÄgra generella tips för att utföra en bra Exit-intervju:

  • LĂ„t en person som inte Ă€r medarbetarens nĂ€rmsta chef hĂ„lla i Exit-intervjun (exempelvis HR, en annan chef eller en partner inom kompetensförsörjning sĂ„som Wrknest).
  • Var tydlig med att intervjun Ă€r frivillig och vad syftet med intervjun Ă€r.
  • Intervjuaren bör klargöra att denne enbart kommer stĂ€lla följdfrĂ„gor och liknande, och aldrig engagera sig i diskussioner eller uttrycka egna Ă„sikter om diskuterade Ă€mnen.
  • Meddela medarbetaren hur informationen kommer att hanteras (exempelvis att den kommer delas med vissa chefer eller ledningsgrupp).
  • StĂ€ll mĂ„nga och relevanta följdfrĂ„gor med mĂ„let att förstĂ„ kontexten i det som sĂ€gs. Dessa frĂ„gor bör vara nyfikna snarare Ă€n kritiska.
  • AvsĂ€tt minst en timme för Exit-intervjun sĂ„ att ni kan prata i lugn och ro och djupdyka i viktiga Ă€mnen.

Exit-intervjuns bidrag till kompetensförsörjning

Exit-intervjun kan ge ovÀrderlig information om vad medarbetaren har upplevt som det allra bÀsta under sin anstÀllning. Denna insikt kan ge arbetsgivaren en klarare bild av hur man bör framstÀlla sig mot den aktuella mÄlgruppen samt vad medarbetaren faktiskt vÀrderar högt pÄ en arbetsplats. Medan en arbetsgivare kanske fokuserar mycket pÄ utvecklingsmöjligheter, kanske det visar sig att kulturfaktorer sÄsom fredags-AW:s eller vecko-yogan Àr mer uppskattade.

Dessutom blir feedbacken en viktig faktor i den strategiska kompetensförsörjningen. Genom att anvÀnda den konstruktiva feedbacken kan en arbetsplats utvecklas för att behÄlla sina bÀsta medarbetare, upprÀtthÄlla ett gott rykte pÄ arbetsmarknaden och uppmuntra nuvarande medarbetare att bli ambassadörer för arbetsplatsen inför sina kontakter.

SÄledes bör Exit-intervjun inte ses som en isolerad aktivitet, utan som en integrerad del av bÄde den kortsiktiga och den lÄngsiktiga kompetensförsörjningen. Tveka inte att kontakta oss pÄ hello@wrknest.se om ni vill höra mer om hur vi skulle kunna stötta just er med exit-intervjuer!